Nasi eksperci kulinarni

Gotują u nas i prowadzą szkolenia:
 
Sebastian Humskiszef Kuchni restauracji Hetman. Jest członkiem Euro-Toques Polska, organizacji zrzeszającej mistrzów kuchni w służbie zdrowej żywności. Gotował min. dla: ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Brukseli  i ważnych osobistości Europejskiego Parlamentu, promując kuchnię polską i produkty regionalne. Brał udział w projekcie gastronomicznym  we Francji: „Palais Gourmand”, w którym za promocję kuchni polskiej otrzymał od stowarzyszenia francuskich kucharzy honorowe odznaczenie Le Toques Blanches. Laureat wielu konkursów gastronomicznych min. X Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka X Edycja Dań Wielkanocnych  I.Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Szef Roku 2009

Tomasz Nowak - absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Tychach.
Członek zarządu Europejskiego Międz. Stowarzyszenia Szefów Kuchni Euro Toques  Polska. Założyciel "Kuźni Kucharzy Śląskich". Szef kuchni, doradca kulinarny. Juror oraz laureat konkursów kulinarnych. Brązowy medalista Mistrzostw Europy w 2010r w podawaniu potraw z karpia. Uczestnik pucharu świata w 2010r w Luksemburgu w drużynie Sebastiana Krauzowicza Szefa Kuchni Hotelu Copernicus Toruń. Brązowy medalista mistrzostw republiki czeskiej "Ćesky Kapr" 2010r. Srebrny medalista mistrzostw Republiki Czeskiej w Budejovicach w 2011r. Finalista konkursu TRENDY CHEF 2012r. Złoty medalista mistrzostw Republiki Czeskiej "Ćesky Kapr" w Budejovicach w 2012 r. Promotor Kuchni Śląskiej.

Krzysztof W. Gawlik – uzyskał tytuł Executive Chef na New York University of Technology.
 W swojej wędrówce kulinarnej poznał wiele rodzajów kuchni w świecie gastronomii. Pracował m.in. we włoskiej restauracji „Rottiseria” w Baassano Del Grapp,  w kuchni żydowskiej pracując w restauracji „Arche Noach” w Wiedniu, był Szefem kuchni i managerem w restauracjach: „Bożena B&B” w Nowym Jorku w „Antipasti i Fandango” w Arizonie, „The Boardwallk” w Lake George. Restauracje: Polakowski, Polskie Smaki, Nova, Klezmer Hois i wiele innych. Jest członkiem WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.



Tomasz Czypionka –   na co dzień szef kuchni i właściciel japońskiej restauracji  UMAMI SUSHI z Katowic. Prywatnie pasjonat sztuk walki, miłośnik kuchni i kultury wschodu, podróżuje po Azji poznając jej najskrytsze sekrety i oryginalne smaki. Doświadczenie kulinarne zdobywał między innymi pod okiem tak wybitnych szefów kuchni jak Dariusz Barański.
 



Tobiasz Herman -uczestnik i laureat wielu konkursów gastronomicznych. Za swoje największe osiągnięcie w dotychczasowej karierze uważa brązowy medal na Międzynarodowej Kulinarnej Olimpiadzie w Erfurcie w 2012 r., gdzie pod okiem Mistrza Kurta Schellera, a zarazem trenera, wraz z kolegami z Reprezentacji Polski Juniorów wywalczył dla Polski brązowy medal. Na co dzień pracuje jako szef kuchni w firmie jakjeść.pl oraz prowadzi Studio Kulinarne Browar Mieszczański.




Adam Chrząstowski - z wykształcenia filozof, ale los związał go ze smakami, aromatami i winem. Gotował w Polsce, Europie i Azji. Menu, jakie na początku lat 90. wraz z Kurtem Schellerem współtworzył w Hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta: najlepsza kuchnia stolicy na długo wyznaczyła kulinarny poziom stołecznych restauracji. Przez kilka lat był szefem kuchni w prestiżowej restauracji Ancora w Krakowie, obecnie pracuje jako szef kuchni restauracji Red Ed. Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.
 
Thierry Ayel – francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa. Ukończył Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne, a następnie otrzymał dyplom studiów zawodowych na kierunku Hotelarstwo-Gastronomia wydany przez Rektora Akademii w Lyonie (Francja). Doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Do Polski przyjechał turystycznie, jednak zdecydował się pozostać na stałe. W polskich restauracjach zgłębił tajniki kuchni polskiej, jednocześnie dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w zakresie smaków kuchni europejskiej. Wielki miłośnik cukiernictwa. Umiejętności w tym zakresie zdobywał na licznych szkoleniach we Francji i w Europie. Poznawanie i odkrywanie nowych smaków i trendów to jego pasja, która przekłada się na jego pracę z deserami, gdyż „każdy deser jest jak biżuteria. Powinien być elegancki i wysublimowany.” Od blisko 10 lat uczestniczy w pracach jury, zarówno podczas konkursów kulinarnych jak i cukierniczych, o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Organizuje pokazy kulinarne, podczas których prezentuje m.in. dania kuchni śródziemnomorskiej oraz desery na talerzu. Aktualnie jest właścicielem firmy Francja na talerzu, której celem jest promowanie kulinarnej kultury Francji, a także kuchni śródziemnomorskiej, cukiernictwa i deserów na talerzu.
 
Tomasz Deker
swoją przygodę z cukiernictwem w jednej z wielu poznańskich cukierni, następnie pracował w polskich i zagranicznych restauracjach, co umożliwiło mu nowe spojrzenie na cukiernictwo. Była to m.in. szwajcarska restauracja L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoska Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył m.in. kursy rzeźby w czekoladzie, stylu angielskiego, nowoczesnej dekoracji, karmelu. Szkolił się również w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze, oraz w szkole Lenôtre koło Paryża. Obecnie jest współwłaścicielem sieci autorskich cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier.




 
Nasi klienci Nasi klienci O centrum O centrum To, co nas wyróżnia To, co nas wyróżnia
„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”

Salvador Dali
Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby
Nazwa Projektu: Wprowadzenie nowoczesnych technik sprzedażowych poprzez uruchomienie kuchni szkoleniowej | Nazwa Beneficjenta: Weindich Spółka Jawna

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013”